מה דינה של הבעת רצון שנתן אדם סמוך לפטירתו בכל הקשור לאופן חלוקת רכושו, והאם ניתן לראות באמירות כאלו ואחרות שנאמרו על ידי אדם טרם פטירתו כצוואה אשר יש לקיים?
בשאלה זו בדיוק עוסק תיק בו משרדינו מטפל בימים אלו.
מדובר במחלוקת בין לקוח של משרדנו, אשר היה בן זקונים, לבין שני אחיו הגדולים בכל הקשור לירושה שקיבלו מאמם.
לאורך כל השנים האחרונות, הלקוח, אשר הינו רווק צעיר שטרם התחתן, גר יחד עם האם בבית אשר היה בבעלותה וסעד אותה בזמן ששני אחיו כמעט ולא ביקרו אותה ולא דיברו איתה.
לאחר החמרה במצב הבריאותי של האם, אשר הביאה לאשפוזה בבי"ח, ומספר ימים טרם פטירתה, אמרה האם ללקוח משרדנו שהיא רוצה שהוא יקבל את זכויותיה בדירה לאחר פטירתה, והלקוח הגיע אלי להתייעצות על מנת להבין האם יש משמעות לדברים אלו, שכן, הוא יודע שאמו ערכה צוואה לפני שנים רבות וכי בצוואה הזו היא קבעה חלוקה שווה בינו ובין שלושת אחיו.
במסגרת הפגישה הסברתי ללקוח שבכדי שהדברים שהאם אמרה יהוו צוואה בעל פה ויכובדו, כי עליו לחזור באופן מיידי לאם עם עד נוסף אשר ישמע את האם אומרת את רצונה האחרון, ולאחר מכן, לערוך זיכרון דברים של מה שנאמר על ידי האם.
עוד הובהר ללקוח כי עליו על העד לחתום על זיכרון הדברים ויש להפקידו לאחר מכן אצל הרשם לענייני ירושה.
בחלוף 30 ימים, הלקוח עדכן אותי כי פעל בהתאם להמלצתי, אולם, לא עלה בידיו להפקיד את זיכרון הדברים, שכן, אמו נפטרה יום לאחר עריכתו וביקש ממני לעתור בבקשה לצו קיום הצוואה בעל פה.
ההכרה בצוואה בעל-פה היא תמיד בעייתית, הרי לא ניתן לדעת בדיוק למה התכוונה המנוחה, ללא סימוכין בכתב. על אחת כמה וכמה קיימת בעייתיות כאשר העד לצוואה בע"פ, הוא אחד היורשים.
לפי הגדרת החוק, צוואה בעל פה היא צוואה הנאמרת בעל פה על ידי המצווה, בפני שני עדים, מבלי שהוא עצמו יצטרך להכין כל מסמך כתוב. בשל כך, המחוקק הטיל מספר הגבלות בדבר האפשרות להכיר בצוואה בעל-פה, וקבע כי ניתן להכיר בצוואת בעל פה שנערכו עד ולא יאוחר מחודש ימים ממועד פטירת המנוחה. על פי חוק הירושה ניתן לערוך צוואה בעל פה רק במצבים הבאים:
· כאשר לאדם אין כל יכולת, בשל מצבו, לערוך צוואה באחת משלוש הדרכים האחרות (צוואה בכתב יד, צוואה בעדים או צוואה בפני רשות).
· כאשר האדם גוסס, נמצא על ערש דווי ועומד למות.
· כאשר האדם רואה עצמו מול פני המוות, כלומר, הוא מרגיש כי הוא נמצא בסכנת חיים ומבחינה אובייקטיבית הוא אכן נמצא במצב כזה. (לדוגמא במלחמה)
במקרים אלו רשאי אדם לערוך צוואה בעל פה בפני שני עדים הדוברים ומבינים את שפתו. העדים צריכים לערוך זיכרון דברים עם רישום מדויק ככל הניתן של דברי המצווה ולחתום על זיכרון הדברים, אשר מהווה למעשה את הצוואה ולהפקיד אותו אצל הרשם לענייני ירושה.
כך עשה הלקוח במקרה שלנו וכמובן שאחיו הגישו התנגדות לצוואה בעל פה והם מבקשים לקיים את הצוואה הישנה, כאשר לאור העובדה שהלקוח פעל בהתאם להמלצתי קיים סיכוי גבוה כי הצוואה בעל פה תתקבל.
משרד עו"ד דניאל ויגלר מתמחה התחום דיני ירושות וצוואות וממליץ גם ליורשים להיות מודעים לזכויות ולחובות הכרוכות בזכות לרשת (כגון הזכות להסתלק מהעיזבון או לערוך עסקה בין יורשים), ועל כן, מוטב גם להם להתייעץ בעו"ד, בטרם יעתרו בבקשות להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה.
Comentarios