בשנים האחרונות קיימת עליה במספר הזוגות המתגרשים בכל שנה בישראל . למרות שהסיבות לגירושין רבות ומגוונות. בכל הקשור לילדים, למשבר הגירושין השלכות דומות ברוב המקרים, והם חווים את הגירושין של הוריהם כטראומה קשה ביותר. הרי כל אשר הכירו, וכל תחושת הביטחון שהייתה להם מהתא המשפחתי המאוחד מתאדה כלא היה כתוצאה מהגירושין. והילדים נותרים בתחושות קשות אשר ילוו אותם לאורך ילדותם, בגילאי ההתבגרות ולעיתים אף לאחר מכן לאורך כל חייהם כבוגרים.
יש לזכור שגירושין של ההורים הינה החלטה שנכפית על הילד, ולא החלטה שהוא קיבל בעצמו, והחלטה זו גורמת לשינויים רבים ופתאומיים בחייו. גירושין עלולים ליצור ריחוק גאוגרפי מאחד ההורים, וילד אשר רגיל לראות את שני הוריו בכל ימות השבוע צריך פתאום להתרגל לעובדה כי תהיה לו חלוקת ימים וזמני שהות עם כל אחד מהוריו. לפעמים השינויים שכורכים בגירושין גורמים לכך שהילדים לא רק נפרדים מחיי המשפחה והתא המשפחתי המכור והבטוח, אלא כרוכים במעבר של עיר ואף מדינה או שינוי במוסד לימודים. כל ילד והגירושין שהוא חווה, אך המכנה המשותף לכל ילדי הגירושין הוא איבוד הבסיס היציב והחם שהיה להם טרם החלו הוריהם בהליך גירושין.
בני זוג במשבר של הליך גירושין, בוודאי בהליך גירושין קשה בעל תחושות רגשיות שליליות וקשות, לא רואים דבר לנגד עיניהם למעט הרצון לסיים את הליך הגירושין באופן אשר ייטב עמם באופן האופטימלי (בדרך כלל מד ובר בהישגים כלכליים כאלו ואחרים שכל אחד מבני הזוג רוצה להשיג על חשבון משנהו). אך על בני זוג העומדים בפני גירושין, מכל סיבה שהיא, לזכור תמיד כי פעם שררה אהבה גדולה ביניהם, וכי למרות הגירושין עדיין יש ביניהם חיבור נצחי וקדוש שהוא ילדיהם המשותפים.
לפיכך, לפחות למען הילדים במסגרת ניהול הליכי גירושין יש להימנע מפעילות המחריפות את המשבר ופוגעות בסופו של יום בעיקר בילדים, כגון: הגשת תלונות כוזבות במשטרה וצווי הרחקה ללא כל עילה ורק במטרה לפגוע בצד שכנגד, הפעלת אלימות כלכלית או ניסיון פגיעה במשלח ידם של בן/בת הזוג, וכל זאת מתוך מחשבה פסולה שהדבר יגרום לבן/בת הזוג להיבהל ולהיכנע לתכתיבים ודרישות כאלו ואחרות במסגרת הליכי הגירושין. התנהלות כזו אולי תצליח לפגוע בן/בת הזוג ואולי לא, אך דבר אחד בטוח, היא תחריף את המשבר והמאבק, ותגרום לאווירה של עוינות ושנאה אשר תפגע בעיקר בילדים.
ילדים חשים וחווים את היטב את הסכסוך בין ההורים, ומעטים הם ההורים בעלי אינטליגנציה רגשית כה גבוהה שגם במסגרת הליך הגירושין ידעו לעשות הפרדה בין הילדים ובין הליך הגירושין וימנעו מלערב את הילדים בסכסוך.
אין דרך לתאר את הנזק שעלול להיגרם לילדים כתוצאה מהליך גירושין. כאמור, גירושין זאת טראומה קשה ביותר (על פי מחקרים טראומת הגירושין שנייה רק לטראומת פטירה של קרוב משפחה אהוב), ולכן, יש לדעת ולהפנים, שלילדים בכל גיל מדובר פשוט באסון. משפחתם מתפרקת, האדמה היציבה שהייתה להם נשמטת תחת רגליהם והזעזוע בחייהם והחרדות קשים מנשוא. לא משנה מה סיבת הגירושין, לא משנה עד כמה להבות השנאה בין בני הזוג גבוהות, חובה להוציא ולהרחיק את הילדים "מהמשחק". את "המלחמות" תנהלו במסגרת הליך גישור או בבתי המשפט אבל לא מול, ועל חשבון הילדים. זה לא קל, אבל בסופו של יום לכל דבר יש סוף, גם להליך הגירושין, והתשובה לשאלה אם בסוף ההליך לילדים יהיו צלקות ופגיעות נפשיות חסרות מרפא תלויה רק בכם וביכולת שלכם להרחיק אותם מהלהבות.
ילדים של זוג אשר נמצא בהליך גירושין, יכולים לחוש כלפי הוריהם כעס, על כוונתם להיפרד ולגרום לפירוק המשפחתי. לא פשוט להפוך את השלכות הגירושים על הילדים לקלות יותר, אך על ההורים להיות ערניים לכל תרחיש, להיות קשובים וסבלניים לילדיהם ולסייע להם בכל קושי שיפגשו בדרך בעקבות הגירושים. חשוב לשמור על גישה חמה, מחבקת ומרגיעה כלפי הילדים, לספק שגרה חדשה ויציבה עד כמה שניתן, עליה הילד יוכל להישען ולחוש שוב תחושת בטחון. בנוסף, קבלת סיוע מקצועי יכולה לעזור רבות, תעניק אוזן קשבת נוספת, אשר תעזור לילד לצלוח את התקופה הזו ואף לצמוח ממנה.
דניאל ויגלר הינו עו"ד ומגשר המתמחה בדיני משפחה, דיני ירושה, דיני חוזים, דיני חברות ומקרקעין. לעו"ד דניאל ויגלר תואר ראשון L.L.B במשפטים מאוניברסיטת תל-אביב, ותואר שני L.L.M במשפטים מאוניברסיטת תל אביב במסלול התמחות במשפט אזרחי.
עו"ד דניאל ויגלר הוא עו"ד מיומן וחריף, בעל ידע משפטי מקצועי רחב וניסיון מקצועי רב בטיפול בתיקים מורכבים בתחום דיני המשפחה והירושה בכל הערכאות המשפטיות.
ליצירת קשר לחצו>>