top of page

שינוי וביטול הסכם גירושין


הסכם גירושין קובע ומסדיר את האופן בו פירוק התא המשפחתי: חלוקת הרכוש, זמני שהות ומשמורות, גובה תשלום דמי המזונות ועוד. עריכת הסכם גירושין מקצועי מתבטאת ביכולת לצפות מראש את כל הקשיים והבעיות שעלולים לצוץ כתוצאה מהליך כה רגיש ומורכב של גירושין. מטרת ההסכם היא להביא את שני הצדדים להסכמה בנושאים הכרוכים בגירושין ולמנוע מהם להיפגש בבית משפט בעתי למחלוקות הקשורות לעניינים שנקבעו בהסכם הגירושין.

מתי עולה הצורך לשנות או לבטל את אשר נקבע בהסכם הגירושין :

  1. חרטה- במרבית המקרים בני זוג שהתגרשו מבקשים לשנות את הסכם הגירושין ואף לבטלו עקב “חוסר כדאיות העסקה", כלומר בחלוף זמן מה מחתימת ההסכם מי מבני הזוג סבור כי ההסכם רע לו, לא הוגן כלפיו, כי חתם בלי שבאמת חשב על ההשלכות המלאות של ההסכם ועל ההתחייבות בו, במילים אחרות חרטה ורצון של אחד הצדדים לשפר את מצבו.

  2. שינוי נסיבות- שינויים שחלו בחיי מי מבני הזוג (למשל המצב הכלכלי, יכולות הוריות) המחייבים שינויים בהתחייבות שנלקחו בעת הגירושין .

  3. טעות, הטעיה, כפיה, עושק- בהסכם הגירושין, כבכל הסכם, פרושות הוראות חוק החוזים וניתן לבטלו, בהוכחת אחת העילות הקבועות בחוק החוזים, כעילות לביטול החוזה. כאשר מסתבר שההסכם של מי מבני הזוג נחתם או מבוסס על רמאות, איומים ואפילו כפיה.

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם גירושין?

במצב הראשון של חרטה התשובה היא במפורש לא! הנחת היסוד היא שכשבגיר חותם על הסכם, על אחת כמה וכמה הסכם גירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין בבית דין או בבית משפט, הוא מבין את המשמעויות ואת תנאי ההסכם וחותם עליו מרצונו החופשי לאחר ששקל את השלכות ההסכם להמשך חייו ולאחר שחשב על כך והתייעץ. לכן, אם כעבוד כמה שנים הוא מרגיש שההסכם אינו טוב בשבילו - "העסקה אינה כדאית", אם ינסה לבטל או לשנות בבית משפט הוא ייזרק מהמדרגות.

במצב השני של שינוי נסיבות כלכליות ושינויים נדרשים בהסדרי ראייה ניתן יהיה לשנות את ההסכם אם יעלה בידי מבקש השינוי להוכיח שהשינוי הוא מהותי, במרבית המקרים מדובר בשינוי בגובה המזונות עקב שינויים כלכליים ושינויים במשמורת ובזמני השהות.

במצב השלישי על הטוען לביטול להוכיח שרימו אותו, הטעו אותו או כפו עליו לחתום על הסכם הגירושין

לדוגמה: במסגרת חלוקת רכוש שנקבעה בהסכם גירושין הבעל הסתיר מהאישה כספים שהוסתרו בחשבונות בנק מחוץ לישראל והשיג במרמה יתרון כלכלי בעת חלוקת הרכוש, או כאשר הוכח לדוגמה שלבעל יש ילדים נוספים מאישה אחרת והוא העלים כספים רבים ורכוש מאשתו החוקית, וקיים חיים כפולים ללא ידיעתה. במקרים של שינויים במצב הכלכלי או שינויים נדרשים בזמני השהות יאפשרו בתי המשפט שינוי הסכם ותיקונו באופן המקובל על שני הצדדים, מתוך ראיית טובת הילדים בראש ובראשונה.

העמדה הנוקשה של בתי המשפט מעידה על החשיבות שיש לייחס להסכמי הגירושין, שכן מדובר בהסכם ארוך טווח ובעל השפעה רבה על עתידם של בני הזוג.

כיצד פועלים על לבטל או לשנות את ההסכם?

יש להגיש תביעה לביטול ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אשר אישר מלכתחילה את הסכם הגירושין. ז"א אי אפשר לבטל הסכם גירושין שאושר על ידי בית הדין הרבני בבית המשפט לענייני משפחה ולהיפך. במסגרת ההליכים שיתנהלו יש לעמוד ברף ההוכחה הנדרש על מנת לבטל

איך למנוע את ביטול או שינוי הסכם הגירושין?

עוד לפני שחותמים על הסכם גירושין, כדאי לעבוד עם עורך דין מנוסה המתמחה בענייני גירושין ודיני משפחה לאורך התהליך כולו. מהלך זה יבטיח כי כל הנושאים והנתונים נבדקים לעומקם וכי יש הבנה מלאה של תמונת המצב הכוללת של בני הזוג בעת עריכת הסכם הגירושין. משרד עורכי דין דניאל ויגלר מתמחה בדיני משפחה, ובעריכת הסכמי גירושין מורכבים ובעל ידע משפטי מקצועי רחב וניסיון בטיפול בתיקים מורכבים בתחום דיני המשפחה והירושה בכל הערכאות המשפטיות.

לקביעת פגישת ייעוץ התקשרו 03-7444391


Comments


bottom of page