מעבר לקושי הבסיסי הנובע מהצורך להתמודד בצל מגיפת "הקורונה" עם חוסר הוודאות והחרדות, הן הבריאותיות והן הכלכליות, להורים גרושים או להורים המצויים בהליכי גירושין קיימת חוסר וודאות בכל הקשור לזמני השהות ומזונות הילדים.
עם איזה הורה יהיו הילדים במידה שיוכרז עוצר/הסגר והילדים יהיו בבידוד?
באף הסכם גירושין או פסק דין למשמורת וחלוקת זמני שהות, ובאף החלטה של בימ"ש או ביה"ד הרבני הקובעת חלוקת זמני שהות זמנית במסגרת הליכים משפטיים פעילים, אין סעיף המתייחס למצב בו יש מגיפה ועל הילדים לשהות בבידוד.
הדבר מצריך מהורים גרושים, ועל אחת כמה וכמה מהורים אשר עדיין מנהלים הליכים משפטיים ביניהם ושוררת ביניהם מחלוקת לגבי המשמורת וחלוקת זמני השהות, להוכיח אחריות הורית מרבית ולהסתכל אך ורק על טובת ילדיהם.
הצעתי היא להורים אשר כבר התגרשו ואשר מנהלים תקשורת בונה ובריאה, להחליט ולקבוע מראש, באיזה בית ישהו הילדים במקרה של בידוד (תוך השהיית זמן השהות אצל ההורה האחר). יש לבחור בבית בו יש לילדים את התנאים המרביים לשהות בבידוד לתקופה ממושכת ומוטב שיהיה זה הבית של ההורה אשר יש לו סבלנות רבה יותר ליצור מסגרת עבור הילדים הורה אשר הינו בעל סבלנות גבוהה יותר לדאוג לחינוך הילדים (השלמת הפערים עקב הפסד ימי לימודים בבי"ס וגן).
נכון, הורים רבים ירימו גבה ויטענו כי הם בעלי יכולות הוריות זהות, אך בתקופה זו, אין מקום לאגו, ויש לחשוב לעומק ואך ורק מתוך הסתכלות על טובת הילדים, וגם עם מדובר בשני הורים נהדרים, לכל אחד מעלות וחסרונות ויש לבחון אותן ולהסכים היכן ישהו הילדים בבידוד.
למותר לציין, כי כל עוד אין החלטה על בידוד והסגר ברי שניתן לחלוק בזמני השהות, אך היה ותינתן החלטה על בידוד והסגר, אין מנוס מלהגיע להסכמה בעניין מקום שהות הילדים בתקופת הבידוד.
לעומת זאת, אצל הורים בעלי סכסוך בעצימות גבוהה, ואין זה משנה אם הם כבר גרושים וסיימו את ההליכים המשפטיים ביניהם אם לאו, הורים שאין כל סיכוי כי יצליחו להגיע יחד להסכמה, מומלץ בחום לפנות בדחיפות לגורם חיצוני, ליועץ, שיסייע להם להגיע להסכמה לגבי הילדים במצב של בידוד (ניתן לעשות גם שיחת ועידה בטלפון בתקופה זו ולא להגיע למפגש פרונטלי).
ואם למרבה הצער, לא ניתן יהיה להגיע להסכמות, הרי שבסופו של דבר גם בעניין זה יש לפנות ולקבל הכרעה שיפוטית, שכן, טובת הילדים היא מעל הכל, ולא יתכן שבתקופה שבה יוכרז על בידוד, הורים יגררו את הילדים מצד לצד בין בתיהם.
יש לזכור, שאומנם ביהמ"ש ככל הנראה יעבדו במתכונת חירום בלבד ודיונים במרבית התיקים יבוטלו (כך לפחות על פי הפרסום מיום 15/03/20), אך בעניינים דחופים ניתן לעתור לביהמ"ש ובמידה שמי מההורים לא יגלה אחריות הורית ולא ישתף פעולה עם משנהו ויפעל אף ורק בהתאם לטובת הילדים, הרי שחובה לפנות לביהמ"ש על מנת לקבל הכרעה שיפוטית מהירה בעניין מקום הימצאות הילדים במקרה של חירום.
עו"ד דניאל ויגלר מתמחה בדיני משפחה, דיני ירושה, דיני חוזים, דיני חברות ומקרקעין. משרדינו ממשיך להיות פעיל גם במהלך תקופת משבר זו, וניתן להתקשר לייעוץ לטלפון מס' 052-8305231
Comments