top of page

האם משבר "הקורונה" יהווה עילה להפחתת מזונות?

יש תחושה באוויר שגל נוסף של תביעות לשינוי גובה תשלומי המזונות עומד להציף את בתי המשפט, זמן קצר לאחר הגל שפקד בשנים האחרונות את בתי המשפט לאחר קיץ 2017 בעקבות בע"מ 919/15 בעליון, המוכר לציבור בתור פסק הדין שהביא לשוויון בפסיקת מזונות.

אך יש הבדל גדול בין הגלים. בגל הקודם, מדובר היה בניסיון, בעיקר של גברים, להביא להפחתה של המזונות שלהם בטענה שאין זה הוגן ששני גברים בעלי אותם נתונים כלכליים ישלמו דמי מזונות שונים בתכלית, רק בגלל שאחד התגרש לפני 2017 והאחר לאחר 2017.

בתי המשפט צפו את הגל הקודם ובמרבית המקרים נקבע כי אין פותחים ודנים מחדש במזונות שנפסקו טרם פסק הדין של העליון, ורק מי שהציג שינוי נסיבות מהותי ביותר זכה לכך שדמי המזונות שונו בהתאם לרוח הפסיקה השוויונית.

לאור הפסיקות האחרונות של ביהמ"ש מאז 2017, מעניין יהיה לראות כיצד ביהמ"ש יתייחס לגל התביעות הנוכחי.

הרי משבר הקורנה פוגע קשות במרבית אזרחי המדינה, גברים ונשים כאחד. כל אדם רביעי נכון להיום מובטל (וזאת עוד בלי להתייחס לעצמאים שעסקיהם קורסים) ועוד היד נטויה.

מה אמורה לעשות אם אשר מצאה עצמה מובטלת והגרוש אינו משלם לה מזונות מכיוון שהוצא לחל"ת?

מה אמור לעשות אב אשר משלם מזונות גבוהים לילדיו הואיל ולאורך השנים פיתח עסק מצליח ועכשיו פתאום בעקבות המשבר חווה ירידה קשה בהכנסותיו?

אין ספק שבפני ביהמ"ש יעמדו תיקים רבים וקשים.

להערכתי, במידה שהמשבר יהיה קצר יחסית, ויסתיים לאחר חג הפסח במרבית התביעות לשינוי מזונות יקבע ביהמ"ש שלא חל שינוי נסיבות מהותי המאפשר שינוי מזונות. בית המשפט יקבע ששני הצדדים נפגעו בתקופת המשבר, אך כעת עם החזרה לשגרה הרי שהמצב חזר לקדמותו, ועל כן, אין שינוי נסיבות שבעטיו יש להפחית מזונות.

במי כן יתחשב ביהמ"ש? ביהמ"ש יעתר לשינוי מזונות רק בתיקים בהם יוכיח מי מהצדדים כי המצב לא חזר לקדמותו וכי הפגיעה בהכנסותיו הפכה לקבועה (אצל בעלי דין אשר יתקשו לחזור לעבודתם או שהכנסתם תופחת באופן משמעותי למשך זמן ממושך).

לסיכום, לעניות דעתי, ככל שהמשבר יהיה קצר, מרבית התביעות לשינוי מזונות ידחו, למעט במקרים בהם יוכח שמי מההורים לא הצליח לחזור לעבודתו לשגרה.

אולם, אם חלילה המשבר ימשיך מעבר לחודש מאי אל חודשי הקיץ והמצב הכלכלי של עוד ועוד אנשים במדינה ידרדר, אין ספק שפסקי דין רבים "יפתחו" וביהמ"ש

יתערב וישנה את סכום המזונות, כל מקרה בהתאם לנסיבותיו, כלומר, בהתאם לגובה הכנסות הצדדים ורכושם, צרכי הילדים וחלוקת זמני השהות של הילדים.

לאור המצב, לקוחות אשר מעוניינים בייעוץ משפטי, יוכלו לקבל ייעוץ מקיף ומקצועי באמצעות שיחת טלפון או שיחת וידאו.

לייעוץ ניתן לתיאום פגישה 052-8305231 או למייל: daniel@wigler-law.co.il

Comments


bottom of page